Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

@ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ : ΠΕΡΑΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΣ

12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 : ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΣ                                  Το Πρωτοτυπον της Αναρτηαης (εδω)







Το έργο του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Τελέσιλλα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου, υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Ελληνισμού». Η παράσταση  έχει στόχο την ανάδειξη της άγνωστης στους περισσότερους, ιστορικής ποιήτριας και ηρωίδας του Αρχαίου Άργους, Τελέσιλλας.
Η Τελέσιλλα γεννήθηκε μεταξύ του 520-515 π.Χ. και είχε αρχοντική καταγωγή. Λόγω της ασθένειάς της ζήτησε χρησμό απ’ το Μαντείο των Δελφών και ο χρησμός που έλαβε ήταν ο εξής: «Τας Μούσας Θεραπεύειν», δηλαδή η ποίηση θα σε θεραπεύσει. Έτσι λοιπόν άρχισε να γράφει ποίηση και οι πηγές την αναφέρουν ως μια εξαιρετική ποιήτρια να συναγωνίζεται τη Σαπφώ. Δυστυχώς  διασώθηκε μόνο ένα ποίημά της, το οποίο στην παράσταση το τραγουδά ο χορός. Το όνομά της έμεινε ξακουστό στους αιώνες, όχι μόνο για την ποίησή της αλλά και για το ηρωικό θάρρος της. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Τελέσιλλα έσωσε το Άργος απ’ τους Σπαρτιάτες, όταν ο Βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης εξεστράτευσε εναντίον του. Οι Αργείοι υπέστησαν πανωλεθρία κατά τη μάχη, με 6.000 νεκρούς. Η μάχη δόθηκε εκτός των τειχών της πόλης. Τότε το Άργος είχε συμμαχήσει με την Αθήνα και η υπόλοιπη Πελοπόννησος με την Σπάρτη.
Όταν ο Κλεομένης βάδισε να κατακτήσει και το Άργος μετά την επιτυχία του, η Τελέσιλλα κατόρθωσε να ξεσηκώσει με ύμνους και εξαιρετικό λόγο και στη συνέχεια να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει τις γυναίκες της πόλης με ότι πρόχειρο οπλισμό μπορούσε να βρει, δημιουργώντας μια αμυντική γραμμή απέναντι στον εχθρό. Μαζί τους στάθηκαν και οι λιγοστοί γέροντες και δούλοι του Άργους. Οι Λακεδαιμόνιοι μετά από μεγάλο προβληματισμό  αποφάσισαν να μην επιτεθούν στο κάστρο του Άργους διότι αν νικούσαν η νίκη τους θα ήταν άδοξη αφού θα είχαν νικήσει γυναίκες. Στην αντίθετη περίπτωση που μπορεί να ηττώντο, θα τους ακολουθούσε το «όνειδος» ανά τους αιώνες, ότι ηττήθηκαν από γυναίκες. Έτσι επέστρεψαν στη Σπάρτη, ενώ το Άργος το οποίο είχε συμμαχήσει με τους Αθηναίους, ως η μοναδική πελοποννησιακή πόλη ενάντια στη σπαρτιατική ηγεμονία σώθηκε. Το έργο είναι ένας ύμνος στη Γυναίκα, τη Δύναμη και τη Δημοκρατία.
Η παραγωγή είναι του «Ιδρύματος Επιμένουμε Ελλάδα» και πραγματοποιείται με δωρεάν είσοδο.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΜΥΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 
Πρόγραμμα παραστάσεων

-Σάββατο 13 Ιουλίου: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος «Μίκης Θεοδωράκης» (σε συνέργεια με το Δήμο Περάματος).
-Πέμπτη 25 Ιουλίου – Θέατρο Άλσος Βεΐκου (Σε συνέργεια με τον  Πολιτιστικο Συλλογο «Δράση» Γαλατσίου).
-Παρασκευή 2 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης (Σε συνέργεια  Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Γιάννης Σταματίου
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Χορογράφος: Αργυρώ Ταμβάκου
Ενδυματολόγος: Μαρία Γκούσκου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Ήχος: Παναγιώτης Μαζαράκης
Κοστούμια: Βεστιάριο Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας – Θέατρο Εκστάν
ΔΙΑΝΟΜΗ
(Με σειρά εμφάνισης)
Τελέσιλλα: Αργυρώ Ταμβάκου
Αλκμήνη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Αρχόντισσα: Νταίζη Σεμπεκοπούλου
Άρχοντας: Κώστας Λάσκος
Αγγελιαφόρος: Σάββας Πογιατζής
Αγαθονίκη: Μαρία Μπακέλα
Κλεομένης: Γιάννης Σταματίου
Περίλαος: Κωστής Σαββιδάκης
Κήρυκας: Σάββας Πογιατζής.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ